İstanbul’da kadınlar ‘Jin jiyan azadî’ sloganları eşliğinde direndi

25 Kasım Kadın Platformu öncülüğünde Taksim Tünel Meydanı’na çıkan tüm sokaklarda “Jin jiyan azadî” sloganları atarak direnen kadınlar, “Tüm ablukanıza rağmen kadına yönelik şiddetle mücadeleye devam edeceğiz. Biz bitti demeden bitmez” mesajı verdi.

25 Kasım Kadın Platformu öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kadın, “Özgürlüğümüz için susmuyoruz. Hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. Erkek devlet şiddetine itaat etmiyoruz” sloganıyla Taksim Tünel Meydanı’na çıkan sokaklarda ablukaya ve polis saldırısına rağmen eylemlerini sürdürüyor. İlk olarak General Yazgan Sokak’ta bir araya gelen kadınlar, “Kadınları değil erkek şiddetini engelle” pankartını açtı.

Beyoğlu’nun Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi başta olmak üzere birçok cadde ve sokak polisler tarafından bariyerler ve zırhlı araçlarla kapatılsa da kadınlar, ablukaya aldırış etmeyerek “Jin jîyan azadî”, “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Erkek adalet değil gerçek adalet” ve “Semra Güzel onurumuzdur” sloganları attı. Uzun süre sloganlarla polis ablukasına direnen kadınlar, katledilen kadınların isimlerini söyleyerek hep bir ağızdan “burada” dedi.

Kadınlar daha onra sloganlarla General Yazgan Sokak’tan Taksim Tünel Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. “Katil devlet işbirlikçi polis” sloganları atan kadınlara sokakta bulunan esnaflar olmak üzere çok sayıda kişi alkışlarla destek verdi. Kadınların sloganlarına karşılık saldırıya geçen polis, birçok kadını ters kelepçeleyerek gözaltına aldı. Kadınlar burada “Jin jiyan azadî” sloganları atarak uzun bir süre direndi.

Gazeteci çolak gözaltına alındı

Yürüyüşünü sürdüren kadınlar bir kez daha polisler tarafından engellenerek ablukaya alındı. Burada direnen kadınları görüntülemek isteyen gazeteciler engellenerek alandan uzaklaştırılmaya çalıştırıldı. Polis burada BirGün editörü Yaren Çolak’ı gözaltına aldı.

Karakoy’e yürüdüler

Polis ablukasını yıkarak alkış ve zılgıtlarla tekrar yürüyüşe geçen kadınlar, “Rojava’dan Rojhilata direnen kadınlar tarih yazıyor” pankartıyla beraber “İsyan et, başkaldır, değiştir”, “Kadınlar devrim istiyor”, “Zafer ve özgürlük çağı” dövizleri açarak sık sık “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganları atarak Karaköy’e doğru yürüyüşe geçti. Kitleyi burada da ablukaya alan polisler, yaklaşık 10 kadını gözaltına aldı. Kadınlar bu esnada, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları ile polislerin gözaltı girişimine karşı direndi.

Gazeteciler darp edildi

Çekim yapan gazeteciler ise Tersane Kavşağı’nda, polisler tarafından ablukaya alındı. Ablukaya tepki gösteren gazeteciler, polisler tarafından darp edildi.

Haliç Köprüsü’nde dev pankart

Öte yandan Haliç Köprüsü’ne çıkan bir grup kadın ise “Jin jiyan azadî” sloganları atarak köprüden denize kadar uzanan “Kadın cinayetlerine karşı isyandayız” yazılı dev bir bez pankart astı. Bu esnada çekim yapan gazeteciler ile kitleyi darp eden polis, kadınları gözaltına aldı. Kadınlar, polis şiddetine ve gözaltılara karşı sloganlarla cevap verdi. Burada erkek yargıya seslenen kadınlar, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” dedi.

Direniş selamlandı

Gözaltına alınan kadınları taşıyan zırhlı gözaltı aracını gören kadınlar, gözaltına alınan arkadaşlarına alkışlarla destek vererek direnişlerini selamladı. Bu esnada aracın içinde gözaltında bulunan kadınların ise “Kadın, yaşam, özgürlük” slogan sesleri duyuldu.

En az 154 kadın gözaltına alındı

25 Kasım Kadın Platformu avukatlarından edinilen bilgilere göre şimdiye kadar tüm noktalarda en az 154 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

“Biz bitti demeden bitmez”

Saatler sonra eylemlerini sonlandıran platform, sanal medya hesabı olan Twitter’dan sonlandırdıkları eyleme ilişkin şu mesajı verdi: “Bugün olduğu gibi tüm sokak başlarını da tutsalar bizi susturamayacaklar. Kadına yönelik şiddete karşı sokaklarda, alanlarda, meydanlarda ve köprülerde pankartlarımız dalgalanacak, sloganlarımız yankılanacak. Tüm ablukanıza rağmen kadına yönelik şiddetle mücadeleye devam edeceğiz. Biz bitti demeden bitmez.”