İsrail güvenlik güçlerinin açtığı ateşte en az 37 Filistinli hayatını kaybetti

ABD’nin Ä°srail BüyükelçiliÄŸi’ni Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararına karşı Gazze’de düzenlen gösterilerde, Ä°srail güvenlik güçlerinin açtığı ateÅŸ sonucu aralarında 14 yaşında bir erkek çocuÄŸun da bulunduÄŸu en az 28 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistin sağlık yetkililerinin yaptığı açıklamada, binden fazla kişinin yaralandığı, en az 35 kişide kurşun yarasının olduğu kaydedildi.

Batı Åžeria’daki Filistin yönetimi, Ä°srail’i ‘Gazze’de katliam yapmakla’ suçladı.

Filistin yönetimi sözcüsü Yusuf el Mahmud, “Uluslararası toplum Gazze’deki korkunç katliamı durdurmak adına derhal harekete geçmelidir” dedi.

Türkiye: Bu katliamdan ABD de sorumlu

Türkiye’den de Ä°srail güçlerinin ateÅŸ açmasına tepki geldi.

Hükümet sözcüsü Bekir BozdaÄŸ, paylaÅŸtığı Twitter mesajlarında “Bu katliamdan, Ä°srail hükümeti kadar ABD de sorumludur” dedi.

Trump’ın büyükelçiliÄŸi taşıma kararını açıkladığı 30 Mart tarihinden bu yana Gazze’de düzenlenen gösterilerde Ä°srailli güçler tarafından öldürülen Filistinlilerin sayısı 80’i aÅŸmış durumda.

İsrailli askerlerin, barikatlara yürüyen göstericilere gerçek mermilerle ateş açarak karşılık verdi.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, bugünü Twitter hesabından ‘Ä°srail için Büyük Gün’ olarak tanımladı ve takipçilerine açılışı Fox News’tan izlemeleri çaÄŸrısında bulundu.

Tören TSÄ° 16.00’da

ABD’nin Kudüs büyükelçiliÄŸinin açılış törenine, ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump ve damadı Jared Kushner’in de aralarında bulunduÄŸu üst düzey ABD’li yetkililer katılacak.

ÇoÄŸu AB temsilcisi ise törende yer almayacak. Törenin Türkiye saati ile 16.00’da baÅŸlaması planlanıyor.

Trump’ın büyükelçiliÄŸi Kudüs’e taşıma kararı Filistinlileri öfkelendirmiÅŸti.

Yeni Büyükelçilik binasının açılışı, Ä°srail’in 70’inci kuruluÅŸ yıldönümüne denk gelmesi için öne alınmıştı.

Ä°srail Kudüs’ü “ebedi ve bölünmez” baÅŸkenti olarak görürken, Filistinliler Ä°srail tarafından 1967 savaşında iÅŸgal edilen DoÄŸu Kudüs’ü gelecekteki devletlerinin baÅŸkenti olarak kabul ediyor.

Trump’ın, Kudüs’ü Ä°srail’in baÅŸkenti olarak tanıma kararı, ABD’nin bu konuda onyıllardır yürüttüğü tarafsızlık politikasına son vermiÅŸ ve uluslararası toplumun büyük kesiminin bu konudaki tutumundan ayrılmıştı.

Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu, ABD’nin kararının kutlanması gerektiÄŸini söyledi ve diÄŸer ülkelere de Trump’ın kararını takip etme çaÄŸrısı yaptı.

Filistin Lideri Mahmud Abbas da büyükelçiliÄŸin Kudüs’e taşınması kararını “yüzyılın tokatı” olarak tanımladı.

Kentte daha büyük bir yer bulunana kadar öncelikle ABD’nin Kudüs’teki mevcut konsolosluk binasının içinde geçici bir büyükelçilik açılacak.

Kimler katılacak?

ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın törende video baÄŸlantısıyla bir konuÅŸma yapması bekleniyor.

Ivanka Trump ve Jared Kushner’in dışında, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı John Sullivan da törene katılacak. Kushner daha sonra Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu ile bir görüşme yapacak.

Avrupa BirliÄŸi, ABD’nin BüyükelçiliÄŸini Kudüs’e taşıma kararına itiraz etmiÅŸti ve çoÄŸu AB ülkesinin büyükelçisi törene katılmayacak.

Ancak, çok sayıda yabancı diplomatın törene katılacağı ve bunlar arasında, AB’nin bu konuda bir ortak açıklama yapmasını engellediÄŸi belirtilen Macaristan, Romanya ve Çek Cumhuriyeti temsilcilerinin de bulunduÄŸu kaydediliyor.

Trump’ın açıklamasından sonra kendi büyükelçiliklerini de Kudüs’e taşıma kararı alan Guetamala ve Paraguay devlet baÅŸkanları da törende yer alacak.

Karar neden bu kadar tartışmalı?

Kudüs’ün statüsü, Ä°srail-Filistin sorunundaki en temel meselelerden biri.

Ä°srail’in Kudüs üzerindeki eÄŸemenliÄŸi uluslararası toplum tarafından tanınmıyor ve 1993 Ä°srail-Filistin barış anlaÅŸmasına göre, Kudüs’ün nihai statüsünün barış görüşmelerinin ileriki aÅŸamalarında görüşülmesi gerekiyordu.

Ä°srail 1967’deki iÅŸgalinden bu yana DoÄŸu Kudüs’te 200 bin dolayında Yahudi’nin oturduÄŸu on kadar yerleÅŸim ilan etti. Bu yerleÅŸimler uluslararası hukuka göre yasa dışı.

Daha önce bazı ülkelerin Kudüs’te büyükelçilikleri bulunuyordu, ancak BM kararlarına karşın Ä°srail’in 1980’de çıkarttığı bir yasayla DoÄŸu Küdüs üzerinde hak iddia etmesi üzerine birçoÄŸu büyükelçiliklerini taşımıştı.

Durum neden bu kadar gergin?

Büyükelçilik açılış töreninin zamanlaması Gazze’de gerilimin artabileceÄŸi kaygılarını arttırdı.

Mart sonunda bu yana sınırdaki protesto eylemlerinde 40’ten fazla Filistinli öldürüldü.

Ä°srail’in kuruluÅŸ yıldönümünü kutlamasından bir gün sonra Filistinliler Nakba (Felaket) gününü anıyor. Ä°srail’in 1948’de kurulmasının ardından yüzbinlerce Filistinli evlerinden edilmiÅŸti.

Büyük Dönüş Yürüyüşü eyleminin organizatörleri, eylemin Salı günkü protestoyla sona ereceğini söylüyor.

BM Ä°nsan Hakları Yetkilisi Zeid Ra’ad al-Hussein Ä°srail’i ‘aşırı güç’ kullanmakla suçlamıştı. Ä°srail ise sivilleri sınırı geçmeye çalışan militanlardan korumaya çalıştığını savunuyor.