İnsan Hakları İzleme Örgütü: Türkiye’de İşkence Arttı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’de terör grupları ya da geçen yılki darbe girişimiyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle gözaltına alınanlara yönelik kötü muamele vakalarının arttığını bildirdi.

Örgütün “Gözaltında: Türkiye’de Polis İşkencesi ve İnsan Kaçırmalar” başlıklı 43 sayfalık raporunda, dayak, tehdit, cinsel saldırı ya da cinsel saldırı tehditleri dahil olmak üzere gözaltında “ciddi suistimalleri” içeren ve biri hariç son 7 ayda meydana geldiği belirtilen en az 11 vakaya dair deliller listelendi. Raporda ayrıca, Mart-Temmuz 2017 arasında Ankara ve İzmir’de insan kaçırma ve 5 kayıp vakasına dair de bulgular paylaşıldı.

Örgütün Avrupa ve Orta Asya Direktörü Hugh Williamson, “Türkiye’de polis gözaltılarında işkencenin geri döndüğüne yönelik kanıtlar artarken, hükümet bunu acilen araştırmalı ve son verilmesini istemeli” ifadesini kullandı.

Williamson, “Türkiye’nin kayıplara dair karanlık tarihi gözönüne alındığında, yetkililer kaybolan kişilerin yerini tespit etmeli, devlet görevlileri tarafından tutuklanan herkesin avukata erişimi sağlanmalı ve ailelerinin onların nerede olduğunu bilme hakkı sağlanmalı” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, işkence riskinin, Fethullah Gülen’le ya da PKK’yla bağlantıları olduğu suçlamasıyla gözaltına alınanlar için en yüksek düzeyde olduğunu kaydetti.

Raporda, hükümetin kamuoyu önündeki açıklamalarında işkenceye sıfır hoşgörü gösterdiklerini vurguladığı ancak son bir yıl içerisinde polis gözaltılarında kötü muamele vakalarındaki ciddi artışı durdurma yönünde adım atmadığı belirtildi.

Raporun tamamı İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün websitesinde yayınlandı: https://www.hrw.org/tr/report/2017/10/12/310066