Ä°ngiliz uzman çifte depremi deÄŸerlendirdi: Türkiye’de ‘en kötü senaryo’ yaÅŸandı

Ä°ngiliz deprem bilim uzmanı Dr. Stephen Hicks KahramanmaraÅŸ merkezli çifte depremi “olabilecek en kötü senaryo” olarak deÄŸerlendirdi. Buna karşın Hicks, meydana gelen yüksek can kaybı ve hasarın Türkiye’deki yapılaÅŸma kuralarının yeterince sıkı olmamasından kaynaklanabileceÄŸine dikkat çekti.

Ä°ngiltere’deki University College London’daki Yer Bilimleri Fakültesinde sismolojik hesaplamalar üzerine çalışan Dr Stephen Hicks, Türkiye’nin altında Amerikan Jeolojik AraÅŸtırma Kurumu’na göre 7,8 büyüklüğünde yaÅŸanan depremin yüzeye 10 kilometreden yakın meydana gelmesini “en kötü senaryo” olarak tanımladı ve bu nedenle çok güçlü sarsıntılar yaÅŸandığını belirtti.

Türkiye’nin biri Kuzey Anadolu diÄŸeri DoÄŸu Anadolu olarak adlandırılan iki büyük fay hattı üzerinde bulunduÄŸunu ve Ä°stanbul’un doÄŸusunda yer alan Kuzey Anadolu fay hattındaki sismik bir tehlikenin Ä°stanbul açısından büyük kaygı yarattığını hatırlatan Hicks, KahramanmaraÅŸ’taki depremlerin DoÄŸu Anadolu fay hattındaki hareketlilikten kaynaklandığını belirtti.

Sismometrelerle gözlemlerin baÅŸladığı 1900’lü yıllardan bu yana bu hatta bu büyüklükte bir deprem kaydedilmediÄŸini ifade eden Hicks, bu tarihten önce benzer depremlere dair tarihi kanıtların olduÄŸunun altını çizdi. Hicks “Yani bence Türkiye’nin güneydoÄŸusunda çok büyük depremler olabilir, sadece bunlar çok daha geniÅŸ bir zaman aralığında gerçekleÅŸebilir.” diye konuÅŸtu.

“Hala güçlü artçı ihtimali var”

Dr Hicks KahramanmaraÅŸ’ta yaÅŸanan iki depremi birbirine yakın yerlerde, aynı zamanda ve benzer büyüklükte meydana gelmesi sebebiyle “çifte deprem” olarak tanımladı.

Çifte depremlerin sıra dışı olduğunu, ancak okyanus altında meydana gelerek daha büyük tsunamilere yol açan bazı örneklerinin görüldüğünü belirten uzman çifte depremin arama kurtarma çalışmalarına olumsuz etkisinin olabileceğinin altını çizdi.

AFP haber ajansına konuÅŸan Hicks artçı sarsıntılara da deÄŸinerek “”Yüz binlerce olmasa bile, on binlerce artçı ÅŸok olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunların çoÄŸunun küçük olmasını ve hasara yol açmamasını umuyoruz, ancak ne yazık ki hala güçlü artçı ÅŸokların olma ihtimali var.” diye açıkladı.

İnşaat kuralları

Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD) verilerine göre depremlerden ilki 7,7 büyüklüğünde Pazarcık ilçesi merkezli, ikincisi ise 7,6 büyüklüğünde Elbistan ilçesi merkezli yaÅŸandı. Åžimdiye kadar en büyüğü 6,6 büyüklüğünde 50’ye yakın artçı sarsıntı tespit edildi.

Yine AFAD’ın açıkladığı resmi verilere göre bin 498 kiÅŸi deprem nedeniyle hayatını kaybetti. 10 ili vuran depremde 8 bin 533 kiÅŸi de yaralandı. Dr Hick, bu depremlerdeki can kaybı ve hasarın bu kadar yüksek olmasını inÅŸaat kurallarına baÄŸladı.

Hicks “Bu deprem daha katı inÅŸaat kurallarının olduÄŸu daha geliÅŸmiÅŸ bir ülkede, örneÄŸin Japonya gibi çok sayıda büyük depremin yaÅŸandığı bir yerde meydana gelmiÅŸ olsaydı, belki de hasar çok daha az yaygın olurdu.” diye konuÅŸtu.

Hicks bir çok depremde olduÄŸu gibi bu durumda yine bazı binaların yıkılabileceÄŸini, ancak Türkiye’deki kadar çok sayıda ve yaygın yıkımın olmayabileceÄŸi yorumunu getirdi.

Ek kaynaklar • AFP