Hükümet, Cumhuriyet davasında AİHM’i oyalıyor…

Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Cumhuriyet Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun ‘ifade özgürlüğü ihlali’ gerekçesiyle yaptığı başvuru üzerine AİHM’de açılan dava için Türkiye savunma göndermedi. Savunma için verilen ek sürenin dün itibariyle dolduğu belirtildi.

Cumhuriyet’in haberine göre Adalet Bakanlığı, Strasbourg’daki mahkemeden sürenin dolması sebebiyle iki haftalık daha ek süre talebinde bulundu. Talebi kabul eden AİHM, 7 Kasım’a kadar ek süre verdiği Adalet Bakanlığı’na ‘Bir daha süre uzatım talebine izin verilmeyecek’ notunu iletti. 31 Ocak 2016’da yapılan operasyonla gözaltına alınıp tutuklanan Sabuncu, Atalay, Önder Çelik, Turhan Günay, Mustafa Kemal Güngör, Kadri Gürsel, Hakan Kara, Musa Kart, Güray Öz ve Bülent Utku, 2 Mart 2017’de AİHM’e başvuruda bulunmuştu.

‘Özgürlük ve güvenlik hakkı ihlal edildi’

AİHM’in başvuruyu öncelikle incelenmesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ‘özgürlük ve güvenlik hakkı’ başlıklı 5. maddesiyle ‘ifade özgürlüğü’ başlıklı 10. maddesinin ihlal edildiğine karar verilmesi talep edilmişti.

AİHM, Cumhuriyet’in başvurusunu öncelikle görüşme kararı almıştı. Türkiye’ye ilk savunma talebi haziran ayında iletilmişti. 2 Ekim’e kadar savunma göndermesi gereken Türkiye, bunu yapmayıp ek süre istemişti.

Bir ek süre talebi daha

Ek süre için süre dün dolarken, bakanlık, ‘görüşlerin temelini oluşturacak talep konusu bilgi ve belgelerin içerik açısından çok fazla olması’ gerekçesiyle iki haftalık ek süre talebinde daha bulundu.

Cumhuriyet davasının üçüncü duruşması 25 Eylül’de Çağlayan’daki İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü.

Yalnızca Kadri Gürsel tahliye edilmişti

Mahkeme, Gürsel’in tahliye edilmesine karar vermiş, Ahmet Şık, Atalay, İper ve Sabuncu’nun tutukluluk halinin devamına hükmetmişti. Diğer sanık Kemal Aydoğdu da tahliye edilmemişti.