Her Etnisiteye bir devlet…

Günün popüler bahanelerinden biri de “Her etnik gruba bir devlet olur mu?”

Ben bu cevabı şöyle anlıyorum:
– Kimse “kendi” devletini elinden bırakmak, paylaşmak istemiyor; DEVLETLER SINIRLI ve SİNİRLİ! YENİ DEVLETLERE YER YOK!
/ ya da /
– Gökten devlet yağdı, kapan kaptı, kapamayan şaştı kaldı!
– Devletler dağıtılıyordu, yetişen aldı, yetişemeyen apışıp kaldı!
– Dünyanın “devlet kotası doldu” artık şansınız kalmadı!

  • Yeni bir devlet kurmak için ancak eski devletlerden birinin “ölmesini” bekleyeceğiz, elimizi de çabuk tutmanız lazım!

Gerçekten de dünyanın siyasi haritasına baktığımızda, parsel parsel her yer bölünmüş, sahiplenilmiş görünüyor! Boş yer yok! Kimin arazisine yeni devlet kuracaksın ki?

Öyle “devletsiz, devletsiz” bakınırken aklımıza bu devletlerin neye göre sınırlandığı geliyor. Tabi soru sormaya bile korkulan devletler var; sanki Neandertallardan beri DEVLET olarak var olmuşlar gibi. Daha uluslar yokken devlet olmuşlar, uluslar yok olacak, hatta insanlık yok olacak ama onlar hala DEVLET olmaya devam edecek!

Bazı devletlerin TARİHİ TAPUSU var; yazılarının, şekillerin anlamlarını çözemeyeceğimiz kadar eski yazıtlar falan gösteriyorlar.

Bazılarına sorabiliyorsun “Hemşerim sen bu devletin sınırlarını neye göre çizdin? Ulusa mı, dine mi… ne?”

Cevap: “-Bize dedelerimizden kaldı!”

Gerçekten de çoğu devlet feodal arazi mülklerinin devamı… Ne ulusa dayalı, ne dine, ne etnisiteye… Eee “Her etnisiteye bir devlet olmaz” da bazı “AİLELERE” niye var? Mesala Avrupa’da Monaco, Luxemburg, Andorra gibi devletler var. Ortadoğu’da Körfez Emirlikleri var… Hepsi aile-sülale temelli devletler!

Tabi en sürrealist cevaplardan biri TÜRK devletine ait:

“- Neye göre çizdiniz bu sınırları?”

“- Kanımızla suladık da aldık bu toprakları!..”

Sanki diğerlerinin damarlarından “kan” değil de “su” akıyordu?

Tamam, anlaşıldı; demek ki yeni devletlere yer yok! Aman ki “devletler bölünmesin” yazık olur, günah olur! Ehh biz de zaten “devlet” kurma heveslisi değiliz ya…

Şöyle yapalım o zaman, hem madem ki “kardeşiz”!

Devletler sınırlarıyla aynı kalsın ama içerikleri değişsin… Ulusa,etnisiteye, dine, ideolojiye, sınıfa, partiye, aileye, zümreye vb. dayalı olan bütün devletlerin içerikleri, hukukları değişsin…

O da mı zor? O zaman bazı ulus devletlerde “halftime” yapalım ya da ardışık düzen kuralım; devletler sınırlarıyla aygıtıyla aynı kalsın sahipleri değiş-tokuş olsun?

Örneğin: İspanya önümüzdeki tüm yüzyıl boyunca Başkent Barselona olmak üzere KATALONYA KRALLIĞI olarak değişsin. Bayrağı, resmi dili, yönetim ayrıcalıkları vb KATALANLARA olsun, aman devlet bölünmesin!

Türkiye ve Irak’ın adı KÜRDİSTAN olarak değişsin, Bayrağı Kürt bayrağı olsun, Kürtçe resmi dil olsun. Türk ve Arap kimliğinin sahip olduğu tüm avantajları önümüzdeki bir yüzyıl boyunca Kürtler kullansın. Her iki ülke de bölünmesin, sınırlar bozulmasın, aman istikrarsızlık çıkmasın!..

100 yıl sonra birlikte eşit haklarla yaşamak mı yoksa ayrılmak mı istedikleri konusunda REFERANDUM yapacağımıza ve sonucu ne olursa olsun uyacağımıza söz veririz!..

Recep MARAŞLI
Latest posts by Recep MARAŞLI (see all)