HDP seçim bildirgesini açıkladı

Halkların Demokrasi Partisi (HDP), cumhurbaÅŸkanlığı ve milletvekili seçimleri için ayrı ayrı hazırladığı seçim bildirgesini Ankara’da bir oteldeki toplantıyla duyurdu. Toplantı, HDP’nin bir buçuk yıldır cezaevinde bulunan tutuklu cumhurbaÅŸkanı adayı DemirtaÅŸ’ın konuÅŸmalarından oluÅŸan bir sinevizyon gösterimi ile baÅŸladı. DemirtaÅŸ’ın seçim manifestosu niteliÄŸindeki mesajları bu gösterimin ardından okundu.

Cezaevinden gönderdiÄŸi mesajda “Bir cumhurbaÅŸkanı adayı olarak tek adamlığa son vermeye geliyorum. Bu makama bir çuval yetki ile geleceÄŸim, bir ceketle gideceÄŸim” diyen DemirtaÅŸ, toplumsal kutuplaÅŸmanın sona erdiÄŸi bir ülke sözü verdi. Toplumun tüm kesimlerinin katılımı ile güçlendirilmiÅŸ bir yönetim sistemi amaçladığını anlatan DemirtaÅŸ, “Kendinden olmayan herkesi suçlu ilan eden, sadece ve sadece ben diyen bir rejime karşı bizler varız diyoruz” ifadelerini kullandı.

“Saray boÅŸalacak”

DemirtaÅŸ’ın cezaevinden gönderdiÄŸi seçim manifestosunda cumhurbaÅŸkanı seçilmesi durumunda öncelikle cumhurbaÅŸkanlığı makamına nasıl yaklaÅŸacağını da anlattı.

“SeçildiÄŸimde ilk olarak yetkilerimi kendimi yetkisizleÅŸtirmek ve kurumları demokratikleÅŸtirmek için kullanacağım. CumhurbaÅŸkanlığı kabinesinde toplumun tamamını kapsayacak temsilciler olacak” diyen DemirtaÅŸ, sonrasında da ilk olarak OHAL’i kaldıracağını dile getirdi.

Mesajında HDP’nin kapsayıcı bir parlamenter sistem oluÅŸturacağını ifade eden DemirtaÅŸ, gençler ve kadınlar baÅŸta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinin ve sivil toplum kuruluÅŸlarının parlamentoya görüş ve öneri sunacakları Toplumsal Mutabakat Platformları kuracaklarını anlatttı.

Wahltreffen der pro kurdischen Partei HDP in Ankara.

Demokratik bir anayasayı da iki yıl içinde hazır edeceklerini belirten DemirtaÅŸ, “Anayasa merkeziyetçiliÄŸi deÄŸil yerel demokrasi ve yerinden yönetimi temel alacak” mesajı verdi. Kürt sorununda kalıcı barışı HDP’nin saÄŸlayacağını belirten DemirtaÅŸ, “Åžiddet ve çatışmayı onurlu bir barışla sonlandıracağız” mesajı verdi.

“Asgari ücret 3 bin lira”

DemirtaÅŸ, HDP’nin seçim vaatleri arasında yoksullara su, elektrik ve doÄŸalgazın ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz hale getirilmesini, asgari ücretin 3 bin lira yapılmasını, tüm iÅŸsizlere en az bin lira maaÅŸ baÄŸlanmasını, 50 bin liraya kadar banka borçlarının faizlerinin silinerek yeniden yapılandırılmasını, tarım ve hayvancılıkta desteklerin iki katına çıkarılmasını ve yolların, köprülerin ücretsiz yapılmasını da saydı.

“Türkiye’yi geleceÄŸe taşıyacağız”

DemirtaÅŸ’ın manifestosunun ardından HDP’nin eÅŸ baÅŸkanlarından Pervin Buldan konuÅŸtu. KonuÅŸmasında eÅŸitlik, özgürlük ve adalet vurgusu yapan Buldan, HDP’nin toplumun tüm kesimlerini kucakladığı, yalnızların, dışlanmışların adresi olacağı söyledi.

DemirtaÅŸ için “O artık milyonların cumhurbaÅŸkanıdır. Kürt halkının cumhurbaÅŸkanıdır. EÅŸit ve özgür yaÅŸamla geleceÄŸi temsil ediyor. Onu cezaevinde rehin tutanlar, ondan korkanlar baskı ve zulümle dolu geçmiÅŸi temsil ediyorlar” diyen Buldan, HDP’nin Türkiye’yi geleceÄŸe taşımaya kararlı olduÄŸunu söyledi.

Buldan, seçimde yüzde 10 barajını sıfırlamak için ittifak düzenlemesi yapan AKP-MHP birlikteliÄŸine “Sıfır baraj için bize karşı ittifak yapanlara sandıktan da sıfır ittifak çıkacaktır. Kendileri için barajı sıfırlayanlara halklarımız da iktidarı sıfırlayacaktır. Yanlış hesap sandıktan dönecektir” sözleriyle çıkıştı.

HDP eÅŸ baÅŸkanlarından Sezai Temelli de konuÅŸmasında Türkiye için yeni bir baÅŸlangıç zamanının geldiÄŸini söyledi. “Sarayın son kullanma tarihi 24 Haziran” diyen Temelli, gençlere ve kadınlara “Kendinize bir ÅŸans verin” diye seslendi.

Hilal Köylü, Deutsche Welle Türkçe