Hayko’nun hayalleri

Hayko Bağdat’ın, Ahval sitesinde yayınlanan “Muharrem İnce’yi desteklemek Türkiye’ye ihanettir” başlıklı yazısında söyledikleri, tipik bir “sol gösterip sağ vurma” tutumu ve bu tutumun eksiksiz bir yansımasıdır. Öncelikle bu tartışmayı doğru bir tarzda yürütmek gerek. Herhalde Erdoğan kliğinin seçim sandığında yenilmesinin Türkiye’ye demokrasi getireceğini düşünenlerin sayısı pek azdır. İflah olmaz reformistler dışında hiçbir aklıbaşında insanın böyle bir beklentisi yoktur ve olamaz. Ancak, böyle bir “küçük zafer”in HİÇBİR ŞEYİ değiştirmeyeceğini ileri sürmek de baştan aşağı yanlıştır. Gerçekleşmesi halinde böyle bir “küçük zafer”, daha demokratik bir Türkiye’ye gidişin önünü açacaktır ya da açabilecektir. Böyle bir “küçük zafer”, Türkiye’deki İslami-faşist rejime bir darbe vuracak, halkın, özellikle Türk halkının ve emekçi kadın yığınlarının direnme ve daha ileri mevziler kazanma hırsını canlandıracak, ülkeyi Osmanlı öncesinin karanlığına sürükleme çabalarını frenleyecek, Türkiye’nin Ortadoğu’da İslami terör çeteleri ve doğrudan kendi ordusu aracılığıyla sürdürdüğü saldırgan politikaya gem vuracaktır vb. vb. Yani, böyle bir “küçük zafer”in sağlayabileceği soluklanma ve ileri atılma olanağı hiç de az ve önemsiz bir şey değildir.

Bu kadarını yeterli bulmamak ve çok daha fazlasını istemek ve hemen yarın Türkiye’de sosyalizmin ve sınıfsız bir toplum kurulmasını istemek ve hayal etmek yanlış değildir elbet. Böylesi hayallerimiz her zaman olmalıdır da. Dahası, böylesi sağlıklı hayaller kuranların Hayko’nunki gibi tutumları benimsemeyenleri, reformizmle ve “yetmez ama evetçilik”le suçlaması da çok çekici de görünebilir. Ama güncel politika, elde var olan güçlerle ve hareket halindeki yığınlarla yapılır. Erdoğan kliğinin devrilmesiyle yetinmeyen ve çok daha fazlasını hemen yapmak isteyenler bunun, bugünkü koşullarda NASIL ve HANGİ ARAÇLAR ve GÜÇLERLE yapılabileceğini net bir biçimde göstermelidirler.

Yinelemek gerekirse, tutarlı demokrat ve enternasyonalistler açısından önemli olan, bir CHP-İYİP-SP gerici koalisyonunun zaferi halinde, demokrasi, ulusal kurtuluş ve sosyalizm doğrultusundaki kavganın daha ileri mevzilerde ve daha uygun koşullarda sürdürülecek olmasıdır, o kadar. Bu gerici koalisyondan kapsamlı bir demokratik reform paketini yaşama geçireceğini bekleyenler varsa eğer, onların hevesleri zaten seçimden hemen bir gün sonra kursaklarında kalacaktır.

Hayko’nun dile getirdiği yaklaşımın pratiğe tercümesi “boykot” tavrı olacaktır. Bunun ise bugünkü koşullarda Erdoğan çetesinin iktidara tutunmaya devam etmesini kolaylaştıracağı açıktır. Herhalde bütün bunları anlamak için çok akıllı ve çok deneyimli olmak gerekmiyor.