Güzellik faşizmine karşı omuz omuza

Kim karar veriyor kimin dudağının “güzel”, kimin teninin “çekici” olduğuna? Kilomuza, yaşımıza, boyumuza, saçımıza, cildimize, dudaklarımıza kadar sinen zoraki güzellik, sözüm ona estetik kurallarını kim koyuyor?

Moda ve güzellik dünyasının efendileri, medya yoluyla pompaladıkları estetik faşizminin, bu önyargıları hayatlarına alıp kendilerinden farklı gördükleri etnik grupları, fiziksel özelliğe sahip insanları ötekileştirmeye teşne olan grupların varlığından bu kadar mı bihaber?

Ya da aksine, seslenmek istedikleri hedef kitle tam olarak bu mu? Bu sorunun cevabı çok net: Evet, bu!

Kime ne benim dudağımdan?

Geçtiğimiz yıl şubat ayında, kıyamet Aamito Lagum’un dudakları yüzünden koptu. Ugandalı model Lagum, New York Moda Haftası bünyesinde dudaklarında kozmetik firması M.A.C’in rujuyla podyumda yer aldı.

Firmanın Instagram hesabından Aamito Lagum’un dudaklarını paylaşmasıyla birlikte insanı bu “modern” çağda yaşadığına pişman eden faşist yorumlar sayfaya düşmeye başladı. Lagum’u etnik kimliği üzerinden vurmaya çalışanlar, hip hop müzisyeni Jay-Z’nin dudaklarıyla kıyaslayanlar, hakaretler, sayfayı bile utandırmış olmalı. M.A.C, olaydan sonra “tüm yaş, ırk ve cinsiyetler için varız” açıklamasıyla bu yorumlara tepkisini gösterdi. Lagum da, “dudaklarım size uykusuz geceler yaşatıyor” diyerek, bir yerde kendisini eleştirenlere “sana ne benim dudağımdan?” diye sordu.

Çünkü sormadan edemiyor insan: Siyahi bireylerin fiziksel özellikleri onların üzerinde eleştirilirken, aynı özellikler beyaz tene sahip bir ünlünün sahibiyetinde -Angelina Jolie’de olduğu gibi- neden kutsanıyor?

Beyoncé ve Jay Z’nin kızının genlerden gelen kıvırcık saçları, ailenin “dağınık” saçları yüzünden kızlarıyla igilenmediği suçlamasına neden olurken; moda dergilerinde “siyahi olmayanlar için kıvırcık saç elde etmenin yolları” konulu makaleyi yayınlamasına insanın yüzü nasıl kızarmıyor?

Neden mi, çünkü modern dönem denilen bu sahte çağın estetik anlayışı çok gaddar.

Bu sebeple Sudanlı model Alec Wek, Lavazza kahveleri için hazırlanan takvimde dev bir fincan içinde kahve çekirdeği olarak konumlandırılıyor.

Bu sebeple Dove markası reklamlarında siyahi bir modeli, markanın sabunu ile yıkanınca beyaz tenli bir kadına dönüşürken gösterip, aldığı tepkiler nedeniyle özür dilemek zorunda kalıyor.

Barbie bebeklerin üreticisi Mattel firması balık etli, minyon ve uzun olmak üzere farklı ölçülerde yeni modelde üretecekleri bebekler sayesinde “genç kızlara, gördükleri dünyayı daha gerçekçi şekilde yansıtan seçenekler sunduklarını” belirtti. Ne güzel, bunca zaman ne yapıyordu peki?

Bize dayatılan güzellik kuralları için de “sana ne?” diye sorma vaktidir.

Sahi, sana ne benim dudağımdan?

 

Arzu SÜZMEN
Latest posts by Arzu SÜZMEN (see all)