Edremit Körfezi’nde kirliliğe devam

EDREMİT – Edremit Körfezi’nde, Çevre Haftası’nda da arıtma çilesi bitmedi. Farklı partilerden olan belediye başkanlarının çekişmesi ve elektrik borcunun ödenmemesi nedeniyle çalıştırılamayan arıtma tesisinde, bu kez de jeneratörler bozuldu, 1 gün boyunca tonlarca atık su doğrudan denize döküldü. Vali Selahattin Hatipoğlu devreye girince borçlu tesise yeniden elektrik verilmeye başlandı. Ancak bu kez de tesisin ecrimisil borcu yüzünden, bağlı bulunduğu birliğin hesaplarına el konuldu. Çevreciler kirliliğe isyan etti, arıtmanın bakanlığa devrini istedi.

Atıklar bir gün boyunca Körfez’e boşaltıldı
Balıkesir’in Edremit ilçesi ile Kadıköy, Zeytinli ve Akçay beldelerinin atık sularını arıtan Akçay Arıtma Tesisi’nin, 4 milyon YTL’yi aşan borç nedeniyle elektriklerinin kesilip kısmen devre dışı kalması ve tonlarca pis suyun körfeze boşaltılmasının ardından bu kez de jeneratör arızalandı. Geçen pazartesi günü sabah saatlerinde arızalanan jeneratör nedeniyle, bölgenin tüm atıkları 1 gün boyunca doğrudan denize boşaltıldı. Edremit Körfezi Belediyeler Birliği’ne ait tesiste tüm işlemler durdu. Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu’nun devreye girmesiyle Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) tarafından aynı gün akşam saatlerinden itibaren geçici bir süre tesise elektrik verilmeye başlandı. Ancak, bu kez de Hazine arazisi üzerinde bulunan tesisisin 189 bin YTL tutarındaki ecrimisil bedelinin de (bir malın kullanılmasından doğan yararların para cinsinden tayini) 2000 yılından beri ödenmediği ortaya çıktı.

Defterdarlık, geçen hafta birliğin Ziraat Bankası hesabındaki 71 bin YTL’sine el koydu. Arıtma tesisine halen Vali Hatipoğlu’nun rica üzerine geçici bir süre elektrik verilirken, birliğe üye başkanların ağzını bıçak açmadı. Edremit Körfezi Belediyeler Birliği Müdürü ve Arıtma Tesisi Müdürü Çevre Yüksek Mühendisi İlknur Kesercioğlu ise sorunun bir an önce köklü bir çözüme kavuşturulmasını ya da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesini istedi. Edremit Belediyesi’nin 1 Haziran’da ödeme sözü verdiği 178 bin 155 YTL tutarındaki elektrik borcunu halen UEDAŞ’a yatırmadığını aktaran Kesercioğlu, “Sorunun köklü bir çözüme kavuşturulması ve çevre felaketlerine yol açılmaması için en sağlıklı yol tesisi yapan bakanlığın geri devralması ve işletmesi. Hesabımıza el konulması da zaten tamamen elimizi kolumuzu bağladı. Sorun kangren haline geldi” dedi.

Sorumluların cezalandırılması istendi
Körfezde incelemelerde bulunan Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Edremit Körfezi Şubesi üyeleri de kirliliği yaratan sorumluların cezalandırılmasını istedi. GÜMÇED Edremit Körfezi Şubesi Başkanı Mehmet Akif Öznal, “Çevre haftası kutlanırken böyle bir sorunla boğuşmamız utanç verici. Edremit’te inanılmaz bir çevre kirliliği yaşanıyor. Bu görüntüler çevre katliamı görüntüleridir, utanç vesikasıdır. Kimse körfezi kirletemez, buna hakkı yok. Bu kirlilik telafisi olmayacak bir noktaya gidiyor. Yapılan ölçümler kirliliğin inanılmaz boyutlarda olduğunu ortaya koyuyor. Bu nasıl bir ilkelliktir, nasıl yerel yöneticiliktir? Sorumluları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu. Birlikte yer alan Edremit ilçesi ile Kadıköy, Zeytinli ve Akçay belde belediye başkanlarının farklı siyasi partilere mensup olmasının sorunun temelini oluşturduğunu vurgulayan Öznal, “AKP’li Edremit Belediyesi bir an öncce kullandığı atık su arıtma bedelinden doğan elektrik borcunu ödemelidir. Edremit halkı atık su paralarını ödediği halde, paranın birliğe aktarılmaması bir suçtur. Bunun sonucunda UEDAŞ’a olan borçlar 4 milyon YTL’yi aşmıştır, borç ödenemez boyuta gelmiştir. Şu an Edremit’te her çekilen sifon, kanalizasyona giden her atık çayla buluşup denizimize gidiyor. Cennet Edremit Körfezi ölüyor ama kimse farkında değil” dedi.

2000 yılından bu yana birikmiş gecikme faiziyle birlikte 4 milyon YTL’yi aşkın borcu yüzünden 27 Şubat 2008’de elektrikleri kesilen ve kısmen devre dışı kalan tesis jeneratörle çalıştırılmaya başlanmıştı. 178 bin 155 YTL tutarındaki borcunu ödemeye yanaşmayan Edremit Belediyesi’nin atıkları ise tesise kabul edilmemiş, 16 Mart 2008’den bu yana doğrudan deşarj yöntemiyle Edremit Çayı aracılığıyla denize verilmişti.

Ahmet ERTAN
(dha)