Economist: Türkiye hiç olmadığı kadar bölünmüş halde

Ä°ngiliz The Economist dergisi, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın referandumdan istediÄŸi sonucu elde ettiÄŸini ancak bunun kendisi için bile tatmin edici bir sonuç olmadığını söylüyor.

Derginin internet sitesine koyduÄŸu analiz-haberde, “Yabancı gözlemciler, hükümeti oylamayı kendi lehine etkilemekle suçladı. Hayır kampı da sahtecilik iddialarında bulunuyor. Ãœlke hiç olmadığı kadar bölünmüş durumda” diyor.

Türkiye’de Pazar günü yapılan referandumla, baÅŸkanlık sistemini içeren anayasa deÄŸiÅŸiklikleri halkın yüzde 51,4’ünün oyuyla kabul edildi.

Söz konusu deÄŸiÅŸiklerden cumhurbaÅŸkanının siyasi parti üyesi olmasının önünü açan düzenlemenin deÄŸiÅŸikliklerin yayınlanma tarihi; diÄŸerlerinin ise 3 Kasım 2019’daki seçimlerle birlikte yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

“ErdoÄŸan Türkiye’deki referandumda zaferini ilan etti” baÅŸlıklı makalede, yapılan 18 maddelik deÄŸiÅŸikliÄŸi Türkiye devletinin “en radikal yeniden yapılanması” olarak nitelendiren The Economist, ErdoÄŸan’ın bu sistemle 2029 ve hatta cumhurbaÅŸkanlığının ikinci dönemi sona ermeden erken seçim kararı alınması halinde üçüncü bir dönem için de aday olarak 2034’e kadar iktidarda kalmasının önünü açtığını öne sürüyor.

The Economist dergisi, geçen hafta Cuma günü piyasaya çıkan sayısının kapağına Türkiye’deki referandumu taşımış ve “Türkiye diktatörlüğe sürükleniyor” baÅŸlığına yer vermiÅŸti. Türkiye ile ilgili üç makalenin yer aldığı sayının ana yazısında, ErdoÄŸan’ın ‘son yıllarda görülen en büyük baskıyı uyguladığı ve Batı’nın Türkiye’yi yalnız bırakmaması gerektiÄŸi’ belirtilmiÅŸti.