Dünyanın tüm kedileri, birleşin!

Leonardo da Vinci, kedileri “doğanın başyapıtı” olarak tanımlar. Ona katılmamak mümkün mü?

Tıpkı “birçok filozof ve kedi tanıdım, kedilerin bilgeliği daha üstündü” diyerek kedilerin o doğuştan gelen bilgeliğinin altını çizen düşünür Hippolyte Taine’le aynı fikirde olmamanın imkânsızlığı gibi.

Kedi seven insanlar, onları sevmekle kalmaz, gizemli, asi, bilge ruhlarına saygı da duyarlar. Sevgi ve saygının birlikte yürüdüğü bir ilişkidir bu.

Yazarlar örneğin, kedilerin kıymetini bilir. Kanadalı oyun ve roman yazarı Robertson Davies bu karşılıklı sevginin nedenini şöyle açıklar: “Yazarlar kedileri sever çünkü kediler sessiz, sevilesi ve bilge yaratıklardır; kediler de aynı sebeplerden yazarları severler.” 

Ahmet Hamdi Tanpınar, Nazım Hikmet, Bilge Karasu, Edgar Allan Poe, Albert Camus, Mark Twain, Ernest Hemingway, Haruki Murakami, Jean Paul Sartre ve nicelerinin bir bildiği olmalı…

Derin bir ilişkidir bu aynı zamanda; Ahmet Hamdi Tanpınar ve kara kedisinin meşhur fotoğrafında içlerinden birinin gözlerine bakmaya cesareti olan var mı?

Kedi modası

Edebiyat ve sanat dünyasının vazgeçilmezi olan kediler, moda tasarımcılarına da varlıklarıyla ilham veriyor. Coco Chanel gibi kimi moda tasarımcılarının özel hayatlarında da kedilere çok düşkün oldukları biliniyor. Chanel’in Kreatif Direktörü Karl Lagerfeld’in kedisi Choupette, bir sosyal medya fenomeni. Instagram’da ‘@choupettesdiary’ hesabı ile 86500 takipçiye sahip. Choupette’i tasarımcı “tıpkı insan gibi ama güzel olan tarafı daha sessiz olması” diye tanımlıyor. Daha ideal ne olabilir?

Japonlar, kedi modasını birkaç adım ileriye taşımış durumda. Japon moda- elektronik şirketi Neurowear, ‘NeuroSky teknoloji’ ile tasarladığı özel kulaklık sayesinde insanların heyecan, huzur, stres gibi duygu durumlarının kulaklık tarafından algılanarak hareket etmek suretiyle dışarıya yansıtıldığını iddia ediyor.

Hayvansever kimliğiyle bilinen ve tasarımlarında gerçek kürk kullanmayan tasarımcı Stella McCartney’in Pre-Fall 2016 koleksiyonun tanıtım fotoğraflarında modellere sevimli kediler eşlik etti. (Gerçi tam tersi de olabilir, muhtemelen kedilere modeller eşlik etmiştir.)

Kedinin modası hiçbir zaman geçmez. Çünkü Amerikalı gazeteci Heywood Brown’un söylediği gibi; “kedi, kimsenin maskarası olmaz.”

Arzu SÜZMEN
Latest posts by Arzu SÜZMEN (see all)