Dünyaca ünlü roman ‘Don Kişot’un ilk baskılarından ikisi açık artırmaya çıkıyor

Modern romanların ilklerinden kabul edilen dünyaca ünlü Don Kişot’un ilk baskılarından ikisinin Paris’te Sotheby’s müzayede evi tarafından açık artırmaya çıkarılacağı açıklandı.

14 Aralık’ta gerçekleşecek açık artırmada İspanyol yazar Cervantes’in kaleme aldığı kitapların her birinin 400 ila 600 bin euro arasında bir fiyata alıcı bulacağı tahmin ediliyor.

Bolivyalı bir diplomat ve maden zengini olan Jorge Ortiz Linares tarafından 1940’lı yıllarda satın alınan kitaplar, birinci bölümün üçüncü baskısı ve ikinci bölümün ilk baskısı olma özelliğine sahip.

Sotheby’s müzayede evinin kitap ve el yazmaları bölüm başkanı Anne Heilbronn, Ortiz’in 1936’da Londra’da dünyaca ünlü Maggs Kitabevi’nde bu eserlere ödediği miktarın ise birinci bölüm için 100 sterlin (bugün yaklaşık 5 bin 600 sterlin), ikinci bölüm için ise 750 sterlin (bugün 42 bin sterlin) olduğunu belirtti.

O zamandan beri ilk defa görülebilecek kitaplar, Paris’teki müzayededen önce Londra’da Sotheby’s’de sergilenecek.

Müzayede evi, Don Kişot’un birinci bölümünün ilk baskılarının nadir olduğunu çünkü birçoğunun Latin Amerika’ya toplu olarak gönderilirken Havana yakınlarındaki bir gemi kazasında kaybolduğunu belirtiyor.

1608’de yayınlanan üçüncü baskı ise Cervantes’in son defa düzeltip yayınlattığı baskı olma özelliğine sahip. Günümüzdeki “Don Kişot” baskıları da bu versiyondan geliyor.

Kitapları benzersiz ve nadir kılan diğer bir özellik de, 18. yüzyılda bir İngiliz koleksiyoncu için ciltlenmiş olmaları.

Ortiz’in sahip olduğu ve açık artırmaya çıkacak diğer kitaplar arasında Don Kişot kitapları ile birlikte satın aldığı üç önemli eser daha bulunuyor. Bunlar, Cervantes’in 1613’te yayınlanan “Novelas ejemplares” adlı eserinin ilk baskısı ve Garcilaso de la Vega’nın “La Florida del Inca” (1605) eseri. Bu son eser Amerika’nın fethini yerli halkların bakış açısından anlatması nedeniyle döneminin önemli romanları arasında bulunuyor.

Ortiz’in koleksiyonundaki toplam 83 eserin görücüye çıkacağı müzayedede toplam satışın 1.8 milyon ile 2.5 milyon euro arasında olacağı tahmin ediliyor.

‘Yel değirmenlerine karşı savaşan’ Cervantes’in kaleme aldığı Don Kişot (Don Quixote), dünya edebiyatında yazın tarihinin dönüm noktalarından biri olarak değerlendiriliyor. Dünyanın en çok okunan eserleri arasında yer alan kitap 38 dile çevrildi.

Ek kaynaklar • AFP