Dinozorların ataları timsah gibi dört ayak üstünde yürüyordu

Yapılan bir araştırma dinozorların atalarının timsahlarla aynı özellikleri taşıyor olabileceklerini ortaya çıkardı.

Erken dönem dinozorlarına ait oldukça az sayıda fosil bulunması, paleontologların (fosilbilimcilerin) bu dinozorların görünümü hakkında kesin bir yargıya varmalarını engelliyordu.

Ancak Nature dergisinde yayınlanan bir makaleye göre dinozorların atalarından olan Teleocrater, timsah familyasının üyeleri gibi dört ayak üstünde yürüyordu.

Fosilleri Güney Tazmanya’da gün ışığına çıkartılan 2-3 metre boyundaki bu canlı günümüzden 245 milyon yıl önce, Triasik dönemde yaÅŸamış. Triasik dönem bilinen en eski dinozorların yaÅŸadığı Jura Devri’nden önce geliyor.

Londra DoÄŸa Tarihi Müzesi’nden Profesör Paul Barrett, Teleocrater’i şöyle tanımlıyor:

“Çok büyük bir canlı deÄŸildi, muhtemelen ortalama bir köpek ağırlığındaydı. Timsah gibi kalın bir gövdesi yoktu, görünüşü ise komodo ejderinini andırıyor.”

Ä°lk Teleocrater fosili 1933 yılında Tazmanya’da bulundu ve Londra’daki DoÄŸa Tarihi Müzesi’nde incelendi. Ancak bu fosillerdeki eksik parçalar sebebiyle Teleocrater’ın dinozor familyasına mı yoksa timsah familyasına mı daha yakın olduÄŸu bilinemiyordu.

2015 yılında doÄŸu Afrika’da bulunan fosiller ise bu türün kuÅŸ, dinozor ve timsahların dahil olduÄŸu Archosaur grubunun ilk üyelerinden olduÄŸunu ve timsahlar gibi dört ayak üstünde yürüdüğünü gösteriyor.

Makalenin yazarlarından olan Sterling Nesbitt, Teleocrater hakkındaki yeni keşiflerin dinozorların ilk ataları hakkında bilinenleri tamamiyle değiştirdiğini söylüyor.

Ancak ufak bir ekleme yapmayı da unutmuyor:

“Bu keÅŸif cevapladığından daha çok soru yarattı.”

AraÅŸtırma ekibinin bir sonraki hedefi tekrar Tazmanya’ya giderek Teleocrater fosilindeki eksik parçaları bulmak olacak.