Bizi ilgilendirmez…

Bazı hızlı “Kürt milliyetçisi” tanıdıkların pek hoşlarına giden bir ezberleri var; “Kurd û Kurdistan” söyleminin dışında hiçbir şeyin Kürtleri ilgilendirmeyeceğini düşünüyorlar. Hatta içinde “Kurd û Kurdistan” geçmeyen cümleleri bile okumak istemiyorlar. Böylece ne kadar davaya bağlı, sıkı biri oldukları anlaşılmış oluyor!

Kudüs; “bize ne bizi ilgilendirmez!”
Demokrasi; “bize ne bizi ilgilendirmez!”
Çevre!; “Bize ne bizi ilgilendirmez!”

Bu da yine çok bildik başka bir kılişeye dayanır; “Kürtler herkesin davasıyla ilgileniyorlar, kendi meseleleriyle ilgilenmiyorlar!”

Ama bunun çözümü başka hiçbir meselelerle de ilgilenmemeleri değil, şeyler arasındaki doğru ilişkiyi, bağlantıları görebilmektir.

Eğer dünyada, çevrenizde olup biten hiçbir şey sizi ilgilendirmiyorsa; o zaman niye ulusal demokratik haklar için “TÜM DÜNYAYA” çağrı yapıyorsunuz ki?

Onlar da aynı cevabı verirler: “Bize ne! Bizi ilgilendirmez!”

Bu “bizi ilgilendirmezci”lerin iyi bilmeleri gereken bir şey var ki siyasi ve toplumsal olarak her şey “sizi ilgilendirir”. Bu salt ahlaki anlamda değil, maddi bir olgudur. Sizi “ilgilendirmeyen” her şey sonuçta “sizinle ilgilenir!”

Bakın “Kudüs meselesi bizi ilgilendirmez!” diye kollarını kavuşturduktan daha birkaç gün sonra Kudüs tartışması, Kürdistan tartışmasını da tetikledi. İsrail Başbakanı, TC.Başkanını “Kürt köylerini bombalayan, tetöristlere yardım eden birinden ahlak dersi alacak değilim!” dedi…

Herhalde bu da sizi ilgilendirmiyor değil…

Sorun “şu bizi ilgilendirmez, bu bizi ilgilendimez” diye kendi kabuğunun içinde yuvalanmak, kendi kendine izolasyon uygulamak değil; kendi özgün sorunlarıyla dünyaki diğer sorunlar arasında DOĞRU bir ilişki kurabilmektir. Doğru bir tutum alabilmek, doğru bir yerde durabilmektir.

Peki “doğru” tutum nedir? İşte bu soruyu soruyorsak zaten artık ilgileniyoruz demektir; bizim için acil çözülmesi gereken sorunla diğerleri arasındaki doğru bir ilişki kurabilmek de bizim ferasetimize, bilgi ve bilincimize bağlıdır.

Recep MARAŞLI
Latest posts by Recep MARAŞLI (see all)