Bilim insanları kelebeğin kanatlarındaki renk ve desenleri değiştirdi

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, iki farklı biyolog ekibi, ‘optix’ ve ‘WntA’ genlerini silerek yaptıkları deneyler sonucunda, bu genlerin kelebeklerin desen ve renklerini belirlemede rol oynadığını buldular.

Cornell Ãœniversitesi’nden Linlin Zhang ve Robert D. Reed öncülüğündeki ilk ekip, ‘optix’ isimli genin bir kelebeÄŸin kanatlarındaki rengi belirlediÄŸini buldular.

Bu gen, ‘Agraulis vanillae’ türündeki kelebeÄŸin yumurtalıklarından silindiÄŸinde, genellikle kestane rengi olan yetiÅŸkin kelebeklerin kanatlarının siyah ve gümüşe döndüğünü farkettiler.
Bunun nedeni, ‘optix’ geninin yokluÄŸunda, kelebek geleneksel kestane rengi yerine siyah bir pigment olan melanin salgılıyor.

Biyologların ‘optix’ geninin kelebeÄŸin kestane rengi pigmentini saÄŸladığından bir süredir şüphelendiÄŸi, ancak onun yokluÄŸunda siyah pigmentin ortaya çıkmasının yeni bir bulgu olduÄŸu kaydediliyor.
‘Junonia coenia’ kelebek türünden ‘optix’ genini kaldırdıklarında, kelebeÄŸin geleneksel kahverengi ve sarı renkleri kayboldu, bunun yerine keskin bir mavi renk ortaya çıktı.

 “Bu bizi hayrete düşürdü” 

Cornell Ãœniversitesi’nden Anyi Mazo-Vargas ve George Washington Ãœniversitesi Arnaud Martin öncülüğündeki ikinci ekip ise, ‘WntA’ geninin kelebeklerin kanatlarındaki desenlerin belirlenmesinde önemli bir rol oynadığını buldular. WntA geni silindiÄŸinde, kelebeklerin kanatlarındaki renklerin solduÄŸu ve desenlerin yok olduÄŸunu gördüler.

Araştırmayı yürütenlerden Arnaud Martin, artık kelebeklerin çiftleşmek ya da avcılardan korunmak için güzel desen ve renklerdeki kanatlarının nasıl oluştuğunu anlayabildiklerini söylüyor.