Avrupa Katalonya’ya Karşı: Yalnızca Korsika Tanıdı

Avrupa’nın göbeÄŸinde Katalonya ve Madrid hükümetleri arasında yaÅŸanan bağımsızlık krizi tehlikeli bir tırmanışa giderken, Avrupa BirliÄŸi lider ve yöneticileri hep bir ağızdan, bağımsızlık ilan eden Katalonya hükümetine deÄŸil, Madrid hükümetine destek verdi. Tek taraflı bağımsızlık ilan eden Katalonya hükümeti hızla uluslararası toplum tarafından soyutlanırken, Avrupa’dan bağımsızlığa tek destek, Katalan yönetimi gibi bağımsızlık isteyen Korsika Parlamentosu’ndan geldi.

Katalan Hükümeti, bağımsızlık ilanında, uluslararası toplumun ve Avrupa BirliÄŸi’nin, Katalonya’nın bağımsızlığını tanıması için kendileriyle diyaloÄŸa geçmesini ve AB’nin “Ä°spanya Hükümeti’nin, Katalan halkının sivil ve politik haklarını gasp etmesine son vermesi için devreye girmesini” istedi. Ancak AB yönetimi ve üye ülkelerin hükümetleri tereddütsüz ve ağız birliÄŸiyle Ä°spanya Hükümeti’nin yanında yer aldı.

Juncker: “95 üyeli AB istemiyoruz”

Avrupa Komisyonu BaÅŸkanı Jean Claude Juncker, Katalonya Meclisi’nin bağımsızlık ilanının ardından, “Avrupa’nın daha baÅŸka çatlak ya da kırılmalara ihtiyacı yoktur” dedi. Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron ile birlikte fırtınayla yıkılan Fransız Guyanası’nı ziyaretinde konuÅŸan Juncker, “Ä°spanyanın iç sorunu olan bu konuya katılmak gibi bir tavrımız olmaz. Ama Avrupa BirliÄŸi’nin yarın 95 üye devletten oluÅŸmasını istemiyorum” dedi.

Avrupa Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, Twitter hesabından, “AB’nin tek muhatabının Ä°spanya olduÄŸunu” yazdı ancak Madrid hükümetini de “güç argümanına deÄŸil, argümanın gücüne” davet etti.

Fransa’dan ilk açıklamayı yapan DışiÅŸleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, “Fransa bu bağımsızlık ilanını tanımayacak” derken, Fransız Hükümeti’nin tek muhatabının Madrid Hükümeti olduÄŸunu belirtti.

Guyana’dan konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron da, “Benim Ä°spanya’da bir tek muhatabım vardır, o da BaÅŸbakan Rajoy. Ä°spanya’da hukuk devleti ve anayasa kuralları hakim. BaÅŸbakan hukuk devleti ve anayasaya saygıyı saÄŸlamaya çalışıyor ve kendisine desteÄŸim tamdır” dedi.

Paris gibi Londra ve Berlin de Katalonya’nın bağımsızlığını tanımadıklarını açıkladı. Son yıllarda Ä°skoçya’nın bağımsızlık talepleri nedeniyle benzer bir krize sahip olan Ä°ngiliz hükümet sözcülüğünden de, “Bağımsızlık ilanı, Ä°spanya mahkemelerinin illegal bulduÄŸu bir referanduma dayanılarak yapılıyor. Biz Ä°spanya’da hukuk devletinin egemen olmasını, ülke anayasasına saygı duyulmasını ve Ä°spanya’nın toprak bütünlüğünün de korunmasını isteriz” açıklaması geldi.

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert de, “Alman hükümeti Katalonya’daki durumun giderek daha ciddi bir hal aldığını endiÅŸeyle görmektedir. Ä°spanya’nın toprak bütünlüğü ve egemenliÄŸi asla tartışılamaz. Almanya, tarafların diyalogu ön planda tutmasını umut etmektedir” dedi.

AB sınırları dışında, Madrid Hükümeti Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin, Türkiye’nin, Kanada’nın da desteÄŸini aldı.

Korsika’dan korkutan destek

Korsika, Bask, Ä°skoçya, Bretonya bölgeleri nedeniyle geçmiÅŸte çeÅŸitli etnik sorunların yaÅŸandığı ülkelerde Katalonya örneÄŸinin domino etkisi yaratmasından korkulurken, Korsika Yerel yönetiminden Katalonya’ya beklenen destek açıklaması geldi.

Korsika yerel parlamento baÅŸkanı ve ayrılıkçı politikacı Jean-Guy Talamoni, yeni Katalonya Cumhuriyeti’ni selamlayarak, “Katalonya Cumhuriyeti’ni tanıyoruz” dedi. Korsika parlamentosunun “referandumu prensip olarak kabul ettiÄŸini” hatırlatan Talamoni, “Burada sorgulanması gereken Madrid hükümetinin diyaloga yaklaÅŸmayan tavrı ve AB’nin ÅŸiddet kullanan Madrid hükümetine verdiÄŸi kesintisiz destek” dedi.

Korsika’nın Katalonya ile aynı konumda olmadığına ve kurumsal ve ekonomik açıdan henüz bağımsızlık talebinde bulunmaya hazır olmadığını kaydeden Talamoni, “Önümüzdeki 10 yılda bir bağımsızlık süreci görmüyoruz. Ama Korsika halkı isterse, 10 yıl sonra bağımsızlık konusunu tartışmaya açabilir. Elbette bütün bunlar yalnızca demokratik yollarla yapılır” diye konuÅŸtu.

Ä°skoçya: “Anlıyor ve saygı duyuyoruz”

Daha önce referanduma giden Ä°skoçya yerel hükümetinden DışiÅŸleri Bakanı Fiona Hyslop ise, Korsika yerel yönetimi gibi Katalonya’nın bağımsızlık ilanını tanımadı ancak “Katalan Hükümeti’nin pozisyonunu anlıyor ve saygı duyuyoruz. Ä°spanya’nın bağımsızlık talebine muhalefet hakkı varsa, Katalan halkının da kendi geleceÄŸini belirleme hakkı vardır” diyerek olumlu tepki verdi.

Kaynak: Amerikanın Sesi, Arzu Çakır