AKP’li Belediye yıkım kararını kaldırdı…

Alevi Kültür Derneklerine bağlı Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi’ne AKP’li Sultangazi Belediyesi’nin verdiği yıkım kararı, Alevilerin büyük tepkisi sonucu kaldırıldı. AKD Genel Başkanı Doğan Demir’in İçişleri Bakanlığı’na konuyu taşıması sonucu yıkım kararı kaldırıldı. 

ALEVİLERİN TEPKİSİ SONUÇ VERDİ

İstanbul’da kaçak yapıldığı iddiasıyla yıkım kararı verilen Alevi Kültür Derneklerine bağlı Sultangazi Pirsultan Abdal Cemevi’ne yıkım kararının dün tebliğ edilmesinin ardından Alevilerin sert tepkisi sonucu geri adım atıldı.

Konuya ilişkin PİRHA’ya açıklama yapan Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, İçişleri Bakanlık müsteşarıyla görüştüğünü, müsteşarın Bakan Soylu’nun “Kesinlikle cemevinin yıkılmasına izin verilmeyecek” dediğini aktardığını söyledi.

Demir, “Dün Sultangazi Şubemize ait Cemevimizin yıkım kararı İçişleri Bakanlığıyla yaptığımız görüşmelerden sonra kaldırılmıştır.
Ülkemizin böylesi hassas bir süreçten geçtiği günlerde tam da referandum sonrası kendini bilmez bir belediye başkanının verdiği bu karar toplumu derinden sarsmıştır. Alevilerin ibadet merkezi olan cemevlerimiz ile ilgili bunca yasal sorun yaşanırken bir de yapılan yerlerin yıkım kararının umarım sonuncusu olur. Bu nedenle yapacağımız açıklamalarda daha sorumlu davranmamız gerektiğinin bilincindeyiz” dedi.

ALEVİLER SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Dün yıkım kararının tebliğ edilmesinin ardından Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi Başkanı Zeynal Odabaş PİRHA’ya yaptığı açıklamada, yıkım kararına tepki göstererek, Sultangazi Cemevi’nin halkın imece usulü ile kurduğu bir cemevi olduğunu söylemişti.

“BİR TUĞLA DÜŞÜRTMEYECEĞİZ”

Beş yıldır imara aykırı denilerek yargılandıklarını hatırlatan Odabaş, “180 bin TL para cezası kesildi. İstanbul’da bir sürü imara aykırı cami hatta emniyet müdürlüğü var. Ama söz konusu Aleviler olunca imara aykırı denilerek Alevilerin inançlarının yargılandığı gibi cemevine de yıkım kararı çıkarıyorlar. Bu kararları tanımıyoruz. Biz burada kurban kestik, cem olduk, dara durduk. Bu sebeple burası bizim kutsalımızdır. Buradan bir tuğla bile düşürtmeyeceğiz. Buradaki yıkım Alevlerin inançlarını yok saymaktır. Biz bu ülkede barış içinde yaşamak istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Bu kararın referandum sonucuyla alakalı olduğunu söyleyen Odabaş, şu tepkiyi vermişti.

“Bu karar bir yıl önce alınmış, ancak referandum sonunda bildirilmiştir. Bu bir tahriktir. Referandumda ‘Evet’ çıkmasıyla Alevilere verilen bir mesajdır. Bu bilinçli yapılan bir bildiridir. Aleviler olarak bu oyuna gelmeyeceğiz. İnanç yerimizi yıktırmayacağız” diye konuştu. Verilen yıkım kararını kınayan Odabaş, Alevilere de çağrıda bulundu: Bütün canlara, inançlarına sahip çıkmaya çağırıyorum.”

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Muhittin Yıldız da sosyal medya üzerinden yıkım tebliğ kararına tepki göstermişti. Yıldız, “Yezit zihniyeti Sultangazi Pir Sultan Abdal Cemevi’ne yıkım kararı çıkarmışlar. Bu zihniyet geçmişte Karacaahmet Dergahı’nıda yıkmak için uğraşmışlardı. Manidar olan yanı referandum sonrasına bırakılması. Bu kararı kınıyoruz” ifadesini kullanmıştı.

Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat ise tepkisini sosyal medyadan şu sözlerle dile getirmişti:

“Bu mantık, bu zihniyet bizi çok tehlikeli sulara götürür. Referandum biter bitmez Sultangazi Pir Sultan Cemevi’ne yıkım kararı göndermek, resmen bir tahriktir, bir provokasyondur. Şiddetle kınıyorum.

Kaynak: PİRHABER