ABD, Türk Adalet Bakanlığı heyetine vize vermedi

Türkiye ile ABD arasında vize krizinin patlak verdiği 8 Ekim tarihinden bu yana en büyük sürpriz Adalet Bakanlığı’ndan Washington gitmek isteyen heyette yaşandı. Adalet Bakanlığı heyetinin, ABD’nin dünyaya açıklandığı “Türkiye’deki misyonlarında vize işlemlerinin askıya alınması” kararına karşın Türkiye’deki misyonlardan vize talebinde bulunmaya çalıştığı öğrenildi. Heyetin, vize krizi ya da Türkiye ile ABD arasındaki yargısal süreçlerle ilgili olmadığı, masrafları Türkiye tarafından karşılanan bir eğitim programına katılmak için vize başvurusu yaptıkları öğrenildi. Adalet Bakanlığı ise bu ziyaretin bir çalışma ziyareti olduğunu savunup, ziyareti iptal ettiğini duyurdu. Oysa başvuruları işleme alınmadığı için başvurmaya çalışan heyet sistem tarafından otomatik reddedilmişti.

Heyette isimlerin bazılarından şunlar olduğu öğrenildi: Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya, Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ökmen, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Tetkik Hakimi Orhan Cuni, Merve Özcan Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Mustafa Serdar Özbek

Türkiye ile ABD arasında patlak veren vize krizinin ardından dün de Adalet Bakanlığı’ndan Washington’a gidecek heyete, vize verilmediği gündeme düştü. Adalet Bakanlığı’ndan ABD’ye gidecek eğitim programına katılacak heyete, vize verilmediği iddia edildi. Bu heyetin ziyaretinin Türkiye ile ABD arasındaki vize ve yargı kriziyle hiçbir alakası olmadığı, resmi temaslar için gitmesinin planlanmadığı öğrenilirken; heyetin, krizin patlak vermesinin hemen ardından vize başvurusunda bulunduğu öğrenildi. Ancak ABD Türkiye’deki misyonlarında vize verme sürecini durdurduğu için yapılan başvuruların ardından randevu dahi otomatik olarak verilmedi. Adalet Bakanlığı yetkilileri tarafından vize başvurusuna Türkiye dışındaki bir ABD misyonundan yapmaları halinde vize almalarının önünde hiçbir engel olmadığına işaret edildi. Edinilen bilgiye göre; heyetin Türkiye dışından başvurması halinde ABD bu heyete vize vermeye hazır. Benzer şekilde bu hafta Türkiye’ye gelen ATC heyetinde yer alan iş adamları heyeti de vizelerini Kanada’ya giderek almıştı.

Önce başvuru sonra iptal

Adalet Bakanlığı ise kendi heyetine vize verilmediğine dair haberler üzerine şu açıklamayı yaptı:

“Bakanlığımızdan bir heyet, 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında ABD resmi makamlarınca yapılan bir davet üzerine, bu ülkeye bir çalışma ziyareti planlamıştır. Ancak iki ülke arasında son dönemde yaşanan vize krizi nedeniyle adı geçen ziyaret Bakanlığımızca iptal edilmiştir. Doğal olarak Bakanlığımız mensuplarının şahsen veya onlar adına resmi kanallardan yapılmış herhangi bir vize başvurusu da bulunmamaktadır. Dolayısıyla “Adalet Bakanlığı heyetine vize verilmediğine” ilişkin haberler gerçeği yansıtmamaktadır.